Skriv ut

En böjd svensk klassiker med tyska anor

Falukorven är en namnskyddad produkt enligt eu's regelverk. För att få kallas Falukorv måste korven innehålla minst 45% kött (nöt, fläsk eller häst). Den klassiska böjda formen kommer från att man ursprungligen använde sig av naturtarmar som gav korven sin typiska böjning. Idag används plasttarmar eller tarmar av collagen i de flesta fall när det gäller falukorv. Den böjda formen med det röda skinnet är idag den mer populära varianten även om det finns raka varianter av falukorv att köpa.

 

Falukorven är en rökt och lätt kryddad korv med len smak. Salt, lök, muskot, peppar, ingefära är några kryddor som är vanliga att använda till kryddningen av korven.

Korven tillagas med fördel genom steka eller tillaga i ugn, men passar även bra i soppor och grytor. Den populära korvstroganoffen är ett exempel där falukorven kommer till sin rätt.

Falukorven har anor till 1500-talet men fick dock inte sitt namn förrän under 1800-talet. Som namnet avslöjar kommer falukorven från Dalarna och det var korven från Dalarna som bar namnet falukorv.  

Historierna är många kring falukorven men korven verkar ha sitt ursprung vid gruvorna och uppkom i samband med att ta hand om köttet från kreaturen som hjälpte till vid just gruvorna. Oxhudar användes till att göra rep med till gruvorna och köttet började folket ta

hand om och göra korv av. Många historier har det gemensamt att det var tyska arbetare som började göra korven eller lära ut hur köttet kunde användas för att göra korv. Det är inte helt otänkbart att det var tyskar som lärde ut knepet med falukorv med tanke på att tyskar är och har varit duktiga och driftiga inom denna bransch.

 

Kategori: Korvsorter
Träffar: 8471