Värmlandskorv

 En tjock och orökt korv framställt av hackat eller malet nöt och griskött, späck och hackad rå potatis.Kryddad/smaksatt med lök, salt, vitpeppar och kryddpeppar. Traditionellt stoppat i krokfjälster som sedan gnids med salt, salpeter och socker.

Värmlandskorven Är en grynig fläskkorv/köttkorv. Korven innehåller cirka 30-40 % .

Värmlandskorv tillhör gruppen orökta korvar, fläskkorv, köttkorv, grynkorv och stångkorv hör också till gruppen.

Värmlandskorven har en egen dag som firas den tredje torsdagen i augusti, en tradition sedan 2007. Korven är populär i Värmland där den också kallas för  värmlandskôrv eller potatiskorv.

Värmlandskorven kokas och äts med kokt potatis, potatismos/rotmos och senap. Denna korv brukar också ses på många julbord.

Denna korv föddes i början på 1800-talet, skaparen var en slaktare vid namn Johann Georg Lahner. Wienerkorv, Wienerwurst (I Tyskland) eller Frankfurter (i andra delar av världen) är olika namn på samma korv. Ursprungligen har Wienerkorv i huvudsak innehållit grisfläsk, idag innehåller korven fläsk och nöttkött i olika mängd.

Prinskorv, den korta korven som många i Sverige förknippar med julen. Prinskorv smakar dock lika underbart året runt, höst, vinter, vår eller sommar. Prinskorven kan jämföras med Wienerkorv men i en kortare variant. Den har anor från 1800-talet och kan också kallas för siskonkorf/syskonkorv då korvarna sitter ihop med snöre.

Det finns olika varianter på Prinskorvens innehåll och recept. Det vanligast förekommande är dock fläskkött eller fläsk och nötkött blandat. Kryddning av korven är och har varit väldigt varierande under korvens historia, de vanligaste förekommande kryddorna när det gäller kryddning av Prinskorv är, vitpeppar, muskot samt i vissa fall nejlika. 

Bratwurst

En smakrik tysk korv oftast förekommande med kryddning av mejram, kummin, vitlök, kryddnejlika och muskot. Bratwurst är en "tjock korv" som passar till grill, stekning eller ugn. 

Som de flesta lite större korvar behövs det nödvändigtvis inte mycket mer än en matigare sallad till Bratwursten för en måltid. Korvbröd och potatisrätter (pommes frites, klyftpotatis, potatismos mm) passar bra till Bratwurst. Använd med fördel stark senap till Bratwursten eftersom korven i sig inte är kryddstark.

En böjd svensk klassiker med tyska anor

Falukorven är en namnskyddad produkt enligt eu's regelverk. För att få kallas Falukorv måste korven innehålla minst 45% kött (nöt, fläsk eller häst). Den klassiska böjda formen kommer från att man ursprungligen använde sig av naturtarmar som gav korven sin typiska böjning. Idag används plasttarmar eller tarmar av collagen i de flesta fall när det gäller falukorv. Den böjda formen med det röda skinnet är idag den mer populära varianten även om det finns raka varianter av falukorv att köpa.